E-FOOT.NL

E-Sport en Profvoetbal – Ilkan Cavus

E-Sport en Profvoetbal

Ilkan Cavus

Voor dit blog heeft E-FOOT.NL een interview afgenomen met Ilkan Cavus. Ilkan is 24 jaar en komt uit Maasmechelen in Belgie. Ilkan voetbalt op hoog niveau en heeft inmiddels zijn droom om E-sporter te worden ook in vervulling laten gaan bij ELEVEN (de ESPN van België) . We hebben hier een interview met Ilkan toen hij nog geen contract had bij ELEVEN.

Ilkan us allereerste winnaar van de Pro League eCup powered by ELEVEN in het seizoen 2020-2021.

Tips & Tricks met Ilkan Cavus

 

E-Sport

Wat is je beste Weekend League prestatie?

Ik heb meerdere keren 30-0 gepresteerd en hierdoor de top 100 in FIFA 21 gehaald. Meestal haal ik elite 1 of top 200. Ik ben serieus aan het spelen sinds zo’n 2 jaar. Tijdens FIFA 20 haalde ik voor het eerst top 100!

Doe je vaak mee aan toernooien? Zo ja, heb je wel eens toernooien gewonnen? Welke toernooien zijn dat dan?

Sinds 2 jaar ben ik serieus gaan spelen en focussen op het presteren. Hierdoor ben ik ook aan toernooien mee gaan doen. Toernooien van Pro Players speel ik regelmatig, deze win ik af en toe ook. Vaak win ik geld als prijs, maar dit kunnen ook PSN-kaarten zijn. Door toernooien te spelen kan ik mijn niveau inschatten en vergelijken met andere spelers. Dit is belangrijk om te weten hoe goed ik presteer.

 

Zijn er andere (gaming gerelateerde) prestaties waar je trots op bent?

Ik heb meegedaan aan een groot toernooi van Sporza en deze gewonnen. Zo heb ik een ticket kunnen bemachtigen voor een seizoen dat werd gestart met 8 e-sporters. Sporza is een groot platform en wordt live gestreamd door Eleven sports. Zo worden de wedstrijden dus ook uitgezonden op landelijke tv in België. Ik behoorde bij de top 8 beste spelers van de spelers die geen e-sporter zijn.

 

Topsport

Bij welke club speel je? En in welk team?

Momenteel speel ik in het eerste elftal van KFC Dessel Sport. Deze club komt uit op het derde niveau van België.

 

Heb je bij andere (prof)clubs gespeeld?

In de jeugd heb ik 13 jaar voor KRC Genk gespeeld, van de Onder 7 t/m de Onder 21. Ook heb ik voor het nationale jeugdteam van België gespeeld. Toen ik 19 jaar was ben ik een avontuur in Turkije aangegaan bij Istanbulspor (tweede niveau van Turkije) hier heb ik een jaar gespeeld.

 

Hoe vaak train je per week en neemt dit veel tijd in beslag?

Ik train normaal gesproken drie keer per week en in het weekend speel ik een wedstrijd. Door de Corona situatie ligt dat momenteel allemaal stil. Daarom houd ik sowieso al veel tijd over. Daarbuiten train ik niet nog individueel.

 

Wat is jouw beste prestatie tot nu toe op voetbalgebied en waar ben je het meeste trots op?

Ik tekende mijn eerste contract bij KRC Genk toen ik 16 jaar was. Dit was een contract voor 3 jaar en hierdoor werd ik opgepikt door het nationale team van België. In dat team van België heb ik gespeeld met Youri Tielemans (middenvelder, Leicester City) en bij KRC Genk met Timothy Castagne (rechtsback, Leicester City).

TIELEMANS FIFA 21 LEICESTER CITYCASTAGNE FIFA 21 LEICESTER CITY

Carrièremogelijkheden

Hoe ver denk je het te kunnen gaan schoppen met voetbal?

Ik heb nog ambitie en ik ben jong (24). Ik heb een stap terug moeten zetten door twee zware knieblessures. Mijn kruisbanden heb ik afgescheurd waardoor ik twee jaar niet gespeeld heb. Dus zolang ik geen blessures meer oploop wil ik zeer graag terug naar het profniveau.

 

Zou je E-Sporter willen worden? Zo ja, hoe denk je dit te bereiken, wat doe je om dit te bereiken?

Ik denk dat ik dit kan bereiken door de toernooien waar ik aan meedoe. Dit gebeurt op een groot platform waar veel mensen naar kijken. Zo denk ik mezelf in de kijker te kunnen spelen bij clubs en andere managements. Ik heb zelfs al een aanbieding gekregen door het winnen van een toernooi. Dit was een kwalificatietoernooi om e-sporter te worden van PEC Zwolle. Ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar kwam uiteindelijk niet tot een overeenstemming door de lange reistijd van België naar Zwolle. Het was niet realistisch om altijd aanwezig te kunnen zijn en hierdoor liep de onderhandeling stuk.

 

Welke keuzes heb je moeten maken om zo goed te worden als je nu bent en vond je dit moeilijk?

FIFA was voor mij eerst een hobby. Ik ging Weekend League spelen met vrienden. Dit deden we niet eens al te serieus, maar gewoon omdat we het leuk vonden. Toen ik beter begon te worden in het spel en hogere scores haalde ging ik mezelf afvragen, waarom niet? Ik ben het serieus op gaan pakken en wil proberen e-sporter te worden. Vanaf dat moment ga ik er 100% voor!

 

Wat is het verschil met je veld voetbalcarrière als het gaat om keuzes maken?

Eerst wilde ik mijn geld gaan verdienen met profvoetbal. Ik speelde mijn hele jeugd bij KRC Genk en hierdoor was ik aan mijn droom aan het werken. Nu heb ik nog wel die ambitie, maar ben ik dichterbij het worden van een e-sporter. Door het platform waarop ik speel is dit makkelijker te realiseren. Ik ben echter nog niet waar ik wil zijn, maar hier ga ik hard voor werken!

 

Combineren van de sporten

Is het gamen en voetballen te combineren qua tijd?

Ik kan het voetballen goed combineren met e-sporten. Door de prestaties kan ik een hoog platform halen, bekender worden en mijn doelen realiseren. Ik heb veel tijd over om me te focussen, want ik voetbal acht uur per week. Zo heb ik dus veel tijd om te gamen en steeds beter te worden.

 

Waar gaat je voorkeur naar uit in sommige situaties? Waarom?

Als ik een keuze moet maken dan zou ik nooit een training afzeggen om te gamen. Mijn voorkeur gaat uit naar voetbal, omdat ik mijn grootste verdiensten met voetbal heb. Ook heb ik al langer passie voor voetbal dan gamen. Ik voetbal namelijk al mijn hele leven en speel pas serieus FIFA sinds een jaar of twee.

 

Gaat de focus op het een niet ten koste van het andere?

Nee zeker niet! Ik heb veel vrije tijd en zorg er altijd voor dat ik mijn focus niet verlies.  Ik kan het perfect combineren dus het heeft geen effect op mijn carrières. Hier ben ik erg blij mee.

 

Advies van een Pro voor de volgers van E-FOOT.NL

Welke spelers adviseer jij? Cheap, middle & expensive

Cheap: Renato Sanches FUT Birthday SBC.
Met een aantal spelers in je club, kan je deze SBC redelijk cheap doen.

FIFA 21 RENATO SANCHES

Middle: Hernandez TOTW.

FIFA 21 THEO HERNANDEZ

Expensive: Mbappe TOTY, Ronaldo en Pele.

 

MBAPPE FIFA ULTIMATE TEAMRONALDO FIFA ULTIMATE TEAMPELE FIFA ULTIMATE TEAM

 

Kun je een screenshot van je team delen! Jouw favo team?

Ik speel met het team van een vriend van mij. Hij heeft spelers gekregen van EA. Hierdoor speel ik bijvoorbeeld met Ronaldo en Pele. Dankzij die vriend kan ik gemakkelijk aan goede spelers komen en speel ik met een goed team.

FIFA ULTIMATE TEAM SQUAD

 

Welke tactieken adviseer je om te hanteren, speel je met 1 tactiek of heb je er meerdere?

Mijn tactieken gebruik ik op de opstelling 4-4-2 of 4-2-3-1. Deze tactieken worden nu ook het meest gebruikt door e-sporters. Linksback en rechtsback moeten achterin blijven. Centrale verdedigers ook en zij moeten de pass richtingen afsluiten. Mijn spitsen moeten achter de linies kruipen en terugkomen bij verdedigen.

 

Wat is volgens jou de beste opstelling en kan je dit uitleggen?

Dat zijn dan ook de opstellingen 4-4-2 en 4-2-3-1, omdat spelers altijd terug kunnen komen naar de as wat de dodelijkste zone is. Dit moet je dus gelijk afsluiten. De backs blijven achterin en zo kan je sterker verdedigen. Dit is momenteel het belangrijkste in de FIFA game.

 

Gouden tip, hoe word je snel beter in FIFA?

Om beter te worden moet je elke dag spelen en je focus behouden. Hierdoor zal je merken dat je beter wordt. Ook is het verstandig veel streams te kijken van e-sporters. Van hen kan je veel leren en kom je alles over de game te weten. Ik heb zelf veel streams op Twitch gekeken en tegen e-sporters gespeeld en hierdoor ben ik echt beter geworden. Tegen Levi de Weerd (E-sporter Vitesse) heb ik bijvoorbeeld gelijkgespeeld. Dat is een hele prestaties op zich.

 

E-FOOT.NL

Hoe ervaar jij de E-FOOT.NL competitie?

De communicatie van de admins is heel goed. In de competitie kan ik meten hoe goed ik ben vergeleken met de andere spelers. In deze competitie kan ik regelmatig spelen en beter worden in de game. Dit is belangrijk en goed om als ervaring mee te nemen richting andere toernooien.

 

Waarom moeten FIFA-spelers volgens jou deelnemen aan de E-FOOT.NL competitie?

FIFA-spelers moeten meedoen aan deze competitie, omdat via E-FOOT.NL een weg te vinden naar het worden van een e-sporter. Met de competitie kan je ook wat geld verdienen, dat is sowieso mooi meegenomen. Het spelen in de competitie is ook amusement (de spanning bijvoorbeeld) en je kan jezelf meten met andere spelers die ambitie hebben.

 

Wil je verder nog wat kwijt over E-FOOT.NL?

Er komt momenteel niets in me op, voor mijn gevoel heb ik alles verteld. Bedankt!

 

[instagram feed="26033"]

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *