E-FOOT.NL

EEN PRO FIFA-SPELER WORDEN

De weg naar een E-sporter.

Voor dit artikel is een interview afgenomen met Senna Weber. Hij is hard aan het werk E-sporter te worden en doet zijn verhaal bij E-Foot.

4Esenromario

🎮 Pro Fifa Player

🥇11 big tournaments won

🏆Professional FIFA player for @4elementse

🌍 Twitch

🎥 YouTube: 4E Senromario

 

Welkom Senna, fijn dat je bereidt bent je woord te doen! Laten we gelijk beginnen met dit interview, we starten met vragen over jou en het beter worden in de game.

Sinds wanneer ben je echt gaan focussen op het worden van een pro FIFA speler? 

Hoi! Nou dat is nog niet zo lang geleden, namelijk begin FIFA 20. Ik was een goud 2 speler. Ik had veel tijd over voor het spelen van FIFA en had nog geen goed team. Na een tijdje haalde ik opeens goud 1. Ik speelde meerdere uren per dag Division Rivals en dit zag ik als training. Ik had een aantal e-sporters verslagen. Hierdoor merkte ik dat ik beter werd en haalde al snel Elite 1 met een score van 27-3. Rond het Team Of The Season (eind FIFA 20) haalde ik 2 keer de top 100. 

 

Waarom denk jij dat het jou gaat lukken? 

Ik weet van mezelf dat ik meerdere e-sporters heb verslagen, dat geeft veel zelfvertrouwen. Zelfs tegen Lev Vinken speelde ik twee keer gelijk. Ik kan goed met druk omgaan, hierdoor speel ik beter en ik kan goed inspelen op de tegenstander. Ik let goed op het spel van mijn tegenstander en ontdek zijn valkuilen, door hier op in te spelen denk ik dat ik het verschil maak. Mijn spel is erg flexibel en kan dus goed anticiperen. Door het dood spelen van de wedstrijd geef ik tegenstanders geen kans, ik laat ze niet meer in hun spel komen. 

 

Wat onderscheidt jou van de andere opkomende talenten?

Ik denk dat je niet alleen goed moet zijn in het spelen van FIFA zelf, maar je moet ook goed om de game heen kijken. Op Youtube moet je interactie met kijkers hebben, het sociale gedeelte is namelijk net zo belangrijk. Dus niet alleen focussen op de game, zoals veel talenten doen. Door constant te spelen denken zij beter te worden, maar je moet het met mate doen. Ikzelf help ook anderen beter te maken in FIFA door tijd vrij te maken voor hun.

 

Hoe train je in de game?

Trainen doe ik zelf door alleen potjes te spelen, elke keer weer. Als ik bijvoorbeeld op Youtube een trucje zie die ik ook wil kunnen dan ga ik die wel even oefenen in de oefenarena. Net zo lang tot ik deze helemaal onder de knie heb. Standaardsituaties (corners, vrije trappen, penalty’s) oefen ik in de potjes zelf, ik weet vooraf al hoe ik dit ga doen. Natuurlijk ligt het ook aan de meta (Most Effective Tactics Available) van iedere FIFA, elke game weer gaan sommige dingen makkelijker dan eerder, dan train ik dat extra.

 

Denk je dat je ooit een volledige salaris kunt verdienen met het spelen van FIFA?

Zonder arrogante bedoelingen, denk ik wel de capaciteit te hebben om meer te kunnen verdienen als ik de juiste tijd en energie in FIFA steek. Ik vind het spelletje natuurlijk leuk (zo ben ik er ook mee begonnen) en wil er niet perse geld mee verdienen, maar als organisaties wat aanbieden zeg ik daar zeker geen nee tegen. Als je van je hobby je werk kunt maken is dat hartstikke mooi! Op dit moment wil ik verder kijken om er geld mee te verdienen, oftewel ergens een vast contract kunnen verdienen.

 

Wat is je beste prestatie met het spel, waar ben je echt trots op?

Ik ben erg trots op mijn 2 keer top 100 prestatie: 2 keer 30-0 in FIFA 20! Op FIFA 21 is mijn hoogste Weekend League score 27-2, de laatste pot heb ik niet meer gespeeld omdat de top 200 halen niet meer mogelijk was… Een andere mooie prestatie is dat ik tijdens de Futclub World Cup in het team van 4Elementse zat. Ik heb een contract mogen tekenen bij 4Elementse. Ook was ik bij het laatste kwalificatietoernooi van E-oranje aanwezig.

 

Waar m.b.t tot de game FIFA heb je spijt van?

Dat was tijdens een offline toernooi (waar ik een PS5 kon winnen), ik zat in de finale en stond 2-0 voor. Mijn tactieken liepen erg goed, maar toen besloot ik te gaan wisselen. Mijn tegenstander had constant druk op mij en daarom ging ik ultra verdedigend spelen. Uiteindelijk verloor ik de finale op penalties, terwijl ik in de 85e minuut nog 2-0 voor stond… Ik dacht er al te zijn en dat is een enorme valkuil. 

 

De volgende vragen zullen gaan over het spel FIFA.

 

Wanneer maakte je voor het eerst kennis met het spel FIFA?

Het is begonnen met FIFA 1998 op de Playstation 2. Toen drukte ik maar op wat knopjes en kon ik er niet veel van. Ik ben echt begonnen met serieus spelen vanaf FIFA 10, dat was op de Playstation 3. Daarna heb ik alle FIFA edities gehad en FIFA 14 was mijn eerste op de Playstation 4. FIFA 21 speel ik nu op de Playstation 5.

 

Welke FIFA editie vond je het leukst en waarom?

Dat is FIFA 17. Toen waren er minder ‘glitches’ in het spel. Spelers liepen uit zichzelf gaten dicht in de verdediging. Je kon op veel verschillende manieren een doelpunt maken. Als je 3-0 achter stond, kon je nog makkelijk terugkomen. Nu is dat anders, alleen maar rondtikken en de pot ‘dood’ maken is de beste tactiek. Daar ben ik dan ook wel goed in, maar ik vind het niet leuk om zo te spelen. In FIFA 17 waren er trouwens nauwelijks serverproblemen, dat is nu een mankement van de game…

 

Er zijn veel spelers die klagen over FIFA scripting en dat het spel soms echt tegen je werkt, hoe denk jij daarover? 

Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik denk dat iedere FIFA speler dat wel heeft, maar iedereen klaagt ook alleen als het tegen je is. Je ziet soms dingen gebeuren in het spel waarvan je denkt: hoe kan dit? Vooral als spelers naast schieten terwijl zo’n schot normaal altijd zit. Voor mijn gevoel willen de servers dan gewoon niet dat je scoort…

 

Welke game modus speel je graag? 

De Weekend league! De competitie in die modus en de drive om te winnen is geweldig. Hoe hoger de rank is die je haalt, hoe hoger ook de rewards. Dat geeft nog een extra push om te gaan spelen. Doordeweeks speel ik voornamelijk toernooien voor geld en wanneer ik tijd over heb speel ik graag FUT Draft. Met FUT Draft speel ik met mindere spelers en verbeter ik mijn stijl. Ook speel je vaak met spelers waar je normaal totaal niet mee zou spelen, maar de keuze is dan niet anders.

 

Voor de laatste vragen, vragen we jou om een advies! 

 

Welke spelers adviseer jij? Cheap, middle & expensive.

Cheap: Pope, Joe Gomez, Varane

 

POPE FIFA 21GOMEZ FIFA 21VARANE FIFA21 

Middle: Bruno Fernandes IF 89 (in game op cvm).

FERNANDES FIFA 21

Expensive: Mbappe, Neymar en Ronaldo. 

MBAPPE FIFA 21NEYMAR FIFA 21RONALDO FIFA 21

Kun je een screenshot van je team delen! Jouw favo team?

FIFA 21 TEAM FIFA 21 TEAM

Mijn toelichting is kort maar krachtig: het is meta en voorin zijn 5 star skills + 5 star weak foot spelers erg belangrijk!

 

Welke tactieken adviseer je om te hanteren, speel je met een tactiek of heb je er meerdere?

Ik speel met meerdere tactieken en ik switch veel tijdens de potten. Ik stel mijn links en rechtsback altijd in op achter blijven. Mijn cvm’s altijd terug blijven en midden dekken. De flankspelers (of 2 cam’s) op terugkomen zodat zij de verdediging ondersteunen. Speler voorin gewoon achter de linies kruipen. De opstellingen zijn 4-4-2 met een cvm of 4-2-2-2. Als ik moet verdedigen dan speel ik soms zelfs 5-3-2.

 

Wat is volgens jou de beste opstelling en kan je dit uitleggen?

Voor mij is de beste opstelling 4-2-2-2, omdat ik daar simpelweg het beste mee presteer. Als speler moet je gewoon kiezen voor een opstelling waar jij de beste resultaten mee haalt. Welke opstelling je ook kiest je kan altijd winnen!

 

Jouw Gouden tip, hoe word je snel beter in FIFA?

Oefenen hoort erbij, maar oefen tegen spelers die beter zijn dan jij. Blijf tegen ze spelen en zo zul je beter worden, ook al zal je in het begin telkens verliezen. Blijf altijd rustig als je speelt hoe moeilijk het soms ook is. Je zult het misschien niet direct merken, maar na een tijdje zul je merken dat jouw resultaten in de Weekend League beter worden. Kijk maar hoe snel het mij is gegaan, van goud 2 naar top 100 in FIFA 20. Niks is onmogelijk!

Als je Weekend League aan het spelen bent verdeel dan je potten over het weekend en speel niet alles achter elkaar. Vooral als je eenmaal verliest moet je stoppen en later verder gaan spelen. 

Ik vond het erg leuk om dit interview te doen en wil E-FOOT.NL bedanken voor de tijd en het interview! 

E-Foot bedankt Senna (Insta) hierbij ook! Houd hem in de gaten, want we zullen nog veel van hem gaan horen op het gebied van FIFA. 

Oefening baart kunst, FIFA-toernooien spelen tegen anderen is een ideale manier om beter te worden in de game FIFA. Op E-Foot.nl zie je een overzicht van alle toernooien waaraan je zowel GRATIS als betaald kunt meedoen, een ideale manier om je skills te testen en met andere spelers in contact te komen. E-Foot biedt met hun eigen E-Foot competitie ook meer mogelijkheden om jouw FIFA talenten verder te ontwikkelen. Binnenkort zal er weer een gerelateerd artikel over ‘pro’ worden online op de website komen.

 

[instagram feed="26033"]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *